Skip to content

Paganinikontraktet

11 september, 2010

Lars Kepler har gjort det igen – en riktig bladvändare den här gången! Paganinikontraktet innehåller allt som en deckare ska göra; en spännande historia, en ensamvarg som polis och inte bara ett mord utan flera stycken. Lars Kepler lyckas också bygga upp stämningen, scenerna hur Penelope blir jagad i skogen inger även mig en känsla av att rädsla.

Generaldirektören för ISP som kontrollerar svensk vapenexport hittas hängd inne i hans lägenhet och en flicka hittas dränkt inne i en segelbåt ute i skärgården. Till en början verkar inte dessa två dödsfallen hänga ihop men ju mer Joona Linna gräver i mordfallen desto mer verkar det hänga ihop. Penelope som har offentligt kritiserat den svenska vapenexporten är försvunnen och ingen vet var hon är någonstans – bara att hon och hennes pojkvän var med på båten när Penelopes syster blev mördad.

Joona Linna, som var med i Lars Keplers förra deckare Hypnotisören är tillbaka och i den här boken får man lära känna honom lite mer. Han är den enda som kan lösa fallen och det vet han om. Han behöver bara titta in i segelbåten för att få veta hur en flicka kan ha drunknat utan att det hittats spår av vatten på hennes kropp. Han får då och då aningar om hur polisen ska lägga pusslet och självklart är det precis så det har skett – även om andra poliser inte ser händelserna ser samma lösningar på pusslet.

Lars Kepler har i boken vävt ihop två motsatser till varandra – vapenexport och klassisk musik. Paganinikontraktet avser ett kontrakt som ingås med mardrömmarna som insats och kan inte brytas med hjälp av döden. Det är den värsta sortens kontrakt man kan tänkas ingå – och är döpt efter tonsättaren Paganini. Kopplingar till musiken finns genom hela boken och det är genom musiken som Joona lyckas hitta lösningen på mordet.

Den här boken är lättläst men även svår att släppa ifrån sig. Trots att boken är över 500 sidor så var även mellanpartierna i boken fylld av spänning så det blev inte riktigt tråkigt. Det är en bok jag verkligen rekommenderar er som är ute efter lite spänning en höstkväll.

Om boken:
Författare: Lars Kepler
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 9789100124694
Utgiven: 2010

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: