Skip to content

One Day

30 augusti, 2010

One Day måste nog vara sommarens mest omtalade bok, i alla fall i blogg- och twittervärlden. Men det har den gjort sig förtjänt av. Dexter och Emma träffas under en examensfest och Dex följer med Em hem. Det är startskottet på en berättelse om vänskap, kärlek och hur en person utvecklas från att dem tar examen tills att dem fyller 40. Det är karriär, familj, relationer och resor som ska klaras av och ångesten över att livet inte blir så som man hade drömt om finns tydligt med i boken. Dexter och Emma förblir vänner och håller kontakten – ibland mer och ibland mindre men de återkommer till varandra hela tiden. En känsla av att de vill ha varandra finns hela tiden men dem verkar aldrig vara på samma nivå i livet. Boken är annorlunda strukturerad då varje kapitel gör ett nedslag på just en specifik dag om året och med ett sånt mönster kan det lätt bli lite för ytligt och tunt kring karaktärerna och berättelsen.  Men här har David Nicholls lyckats och det blir verkligen bra.

Att jag egentligen bara ville slänga ihop boken på en del stället och berätta för Em att inte vara för feg, att inte låta tiden bara gå genom att jobba på en restaurang var tecken på att jag blev engagerad i de här personerna medan jag läste. Jag grät och skrattade om vartannat i boken och Nicholls hade verkligen fått karaktärerna levande. Efter jag hade läst boken tittade jag på ett avsnitt av First Tuesday Book Club som går på ABC i Australien, men avsnitten finns även på nätet. Under samtalet där så sa en av deltagarna att det är den ”första boken som har skrivits genom google” – då hon tyckte att det var som om Nicholls har googlat låtar, filmer och TV-serier som var populära ett visst år och bara ha kastat in titlarna i texten. Jag kan tycka att hon har lite rätt på den punkten då jag i många fall inte visste vilka låtar eller band som Nicholls refererade till men det var inte onödiga just för att det förstärkte känslan av att det här inte utspelar sig i nutid.

David Nicholls har även skrivit manus till Tess of the D’Urbervilles som har gått på SVT tidigare och är en filmatisering av Thomas Hardys roman med samma namn.

Om boken:
Författare: David Nicholls
Förlag: Hodder paperbacks
ISBN: 9780340896983
Utgiven: 2010

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: