Skip to content

Beirut, jag älskar dig

20 augusti, 2010

Beirut, jag älskar dig är som en tankeexplosion rakt igenom. Det är som att få en direktlänk i till Zenas tankeverksad och få ta ta dek av hennes passion och kärlek för Beirut och Libanon. Jag gillade den här boken och stilen, mycket kanske för att jag kunde se mig själv hos Zena. Eller snarare i hennes sätt att berätta: hennes rastlöshet som kommer fram genom orden, hennes osammanhängande tankar som zick-zackar fram och knyts ihop till en berättelse om författaren själv.

Zena är en kvinna som växer upp i Nigeria innan hon tillslut hamnar i Beirut för att studera. Det är där hon äntligen känner sig hemma, som om hon äntligen fått lite ro. Sedan kommer krigen och tar all kraft ur henne och förvandlar Beirut till en stad i skärvor. Det är som om staden slukar henne och det som återstår och får henne att leva är vin och sex. Zena beskriver sin relation till Beirut som om det vore en destruktiv relation till en man. Hon klarar sig inte utan Beirut, men hon klarar sig inte i staden med kriget heller.

Författaren, Zena el Khalil, bodde i Beirut under kriget 2006 och då skrev hon bloggen Beirut update om kriget och hur det påverkade henne och hennes omgivning. Beirut update blev snabbt en källa för journalister och den uppmärksammades i internationella medier. Bloggen låg sedan till grund för boken och möjligen blev hon också inspirerad av the Lebanon Chronicle , dit människor har skickar sina kärleksförklaringar till Beirut som publicerades på bloggen.

Om man läser den här och förväntar sig en bok som lägger sig i den politiska debatten så har man, tyvärr valt fel. Trots att Zena el Khalil kommenterar kriget och USA samt Israel så är det hennes upplevelser av kriget som är det centrala i boken. Boken får full pott. Jag gillade varje mening som kom ut ur boken och känslan av att få ta del av Zenas innersta tankar gav boken ett djup och en större njutning.

Författare: Zena el Khalil
Förlag: Ordfront
ISBN: 9789170374715

År: 2010

I pressen har boken recenserats av GP och SVD.
Andra bloggar som har recenserat boken är bokhora.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: