Skip to content

Black Boy

12 augusti, 2010

Richard Wrights självbiografi Black Boy som kom ut på 40-talet i USA handlar om hans egna uppväxt i den amerikanska södern. Boken börjar med att han som 4-åring leker med elden i eldstaden vilket leder till att hemmet brinner upp. I och med det blir familjen bostadslös och får flytta runt mellan olika adresser tills de slutligen flyttar in till Richards mormor i Arkansas när modern får en stroke och blir sängliggandes. Då har fadern hunnit att fly familjelivet och flyttat ihop med en yngre kvinna och Richard har redan hunnit med att prova alkohol och han har aldrig hunnit med ett helt år i samma skola innan det var dags att flytta igen. Mormodern är starkt religiös tillika hans moster som också bor där, detta präglar livet hemma och han blir ofta utsatt för tillrättavisningar och får höra att han är oduglig. När Richard erkänner att han inte själv tyr sig till guds ord slutar flera familjemedlemmar att prata med honom.

Boken är en stark berättelse om hur han levde under fattigdom och i ett till synes kärlekslöst hem. Det är även en berättelse om hur det var att växa upp med rasismen ständigt närvarande och han får möta den gång efter gång och han frågar sig själv många gånger varför de vita tror att han är annorlunda.

Genomgående i boken så lyckas han med att använda ett språk som inte är anklagande utan ett konstaterande att så här såg hans uppväxt ut och man får lätt att tycka om huvudkaraktären. Han låter läsaren veta att det inte är en enskild persons tyranni som han är offer för utan den värld som han föddes in i.
Stilen på språket som han har gör att boken i mångt och mycket känns som en roman att läsa, så den här boken passar även för dem som egentligen inte gillar självbiografier men hemska uppväxter som utgångspunkt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: