Skip to content

Fantasiön – ett reportage från Brasiliens hjärta

8 augusti, 2010

Det var efter en tävling som Lucio Costa och Oscar Niemeyer fick uppdraget att rita och bygga den nya huvudstaden i Brasilien, Brasilia, som skulle bli den modernaste i Sydamerika. Både Costa och Niemeyer ville bygga bort de problem som fanns i andra Brasilianska städer med kåkstäder och våld men resultatet blev något helt annorlunda. I boken Fantasiön – ett reportage från Brasiliens hjärta skildrar Henrik Brandão Jönsson en stad som verkar ganska ogästvänlig och där de flesta besökare bara vill därifrån. Jönsson skriver även om Brasilias invånare alltifrån slaktaren som blev bokhandlare till Margareta Winberg som jobbade i Brasilia som Sveriges Ambassadör. Det är ingen vacker skildring av staden och inslag av både knark och korruption finns med, men författarens fascination för staden som inte har några gatunamn och har formen som ett flygplan märks tydligt genom boken vilket gör att det blir en bok som inte bara handlar stadsplanering.

Att Jönsson är journalist är påtagligt i hans sätt att skriva. Boken har korta kapitel med ett tydligt tema och varje kapitel känns som ett litet reportage i sig som har Brasilia som en röd tråd genom allt vilket gör boken lätt att läsa men mer mångdimensionell.

”När Lucio Costa planerade Brasilia på femtiotalet tänkte han att stadsregionen skulle kunna svälja upp till en halv miljon invånare. Idag bor här fem gånger fler. På mindre än femtio år har det federala distriktet blivit landets fjärde största stadsregion med 2,61 miljoner invånare. Huvudstaden har också blivit Brasiliens rikaste stad. Medelinkomsten är tre gånger högre än riksgenomsnittet och dubbelt så hög som i moderna Sao Paulo med tjugo miljoner invånare.”

Om boken:
Författare: Henrik Brandão Jönsson

Förlag: Bokförlaget Atlas
ISBN: 9173893641
Utgiven: 2010

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: